Konsantrasyon Nedir.
Kendimizi fiziksel ve ruhsal olarak işimize odaklama durumumuz ‘konsantrasyon’ olarak ifade edilmektedir.
Konsantrasyon , tüm dikkatin özel bir hedefe yoğunlaştırılmasıdır. Konsantrasyon, psikolojik açıdan rahat, huzurlu ve olumlu düşüncede olmanın bir ürünüdür. Yapılan işten haz almak ,o anı yaşamaktır. Konsantrasyon , bezginlik duymadan fiziksel ve zihinsel enerjiyi tek bir noktaya sürekli uygulama yeteneğidir.
Başarının ilk kuralı konsantrasyondur. Bütün enerjiyi bir noktaya yönlendirip etrafa bakmadan o noktaya kilitlenmek gerekir.
Performans düzeyimiz, konsantrasyon yoğunluğumuz ile doğrudan ilişkilidir. Konsantrasyonumuz ve dikkatimiz düşük seviyede ise performansımızda düşük; konsantrasyonumuz ve dikkatimiz yüksek düzeyde ise performansımızda yüksek olacaktır.
Yapabildiğimizin en iyisine odaklanmalıyız. Sonuçlara değil, en iyi performansı göstermeye odaklanmalıyız.
İdeal Performasyon Durumu
Fiziksel açıdan rahat olmak
Zihinsel açıdan sakin olmak
Gergin ve kaygılı olmama
Enerji dolu olma
Olumlu düşünme
Haz alma
Kontrollü olma
Kendine güven duyma
Konsantre olma
İdeal Performansa Ulaşma
Kendini motive etmek ve yönlendirmek
Olumlu ve gerçekçi olmak
Kendinden emin olmak
İstekli ve hazır olmak
Sorumluluk almak
Kendine güvenmek
Dikkat ve Dikkat Dağınıklığı
Dikkat psiko-fizik enerjisinin bir nokta üzerinde toplanması demektir. Bu da gözlerin bir noktaya dikilmesi , bazı kasların büzülüp gevşemesi gibi bir olayı ya da nesneyi iyice kavramak üzere organizmanın hazır duruma girmesidir.
Dikkat; zihinsel uyanıklık , zihinsel canlılık durumudur. Dikkat , bir konuyu öğrenmek için kendini konuya vermek amacıyla gösterilen zihinsel bir çabadır.
Dikkatimizin sık sık bir konudan başka bir konuya kaymasına dikkate kayma , dikkatimizin belirli bir konunun sınırları içinde bir noktadan ötekine kaymasına sürekli dikkat denir.
Öğrencilerin ‘dikkatlerini derslerine veremedikler ’ yönündeki yakınmalarını çok sık duyarız. Bazı öğrenciler, dikkatini derslerine yoğunlaştıramamakta ders çalışmayı etkili bir şekilde sürdürememektedir. Dalayışıyla istedikleri başarıyı elde edememektedirler.Dikkat gelişimi için uzman desteği alınabilir.
Dikkat dağınıklığı olanlarda genelde; ‘dikkatimi yaptığım işe veremiyorum, ders çalışırken dalıp gidiyorum , sınavlarda dikkatsizlik yüzünden sürekli hatalar yapıyorum .’ Şeklinde yakınmalar duyulur.
Dikkat Dağınıklığının Nedenleri
Bedensel rahatsızlıklar
Fizyolojik yorgunluk
Hayal kurma
Zihnin sakin olmaması
Yatarak çalışmak
Çevresel olumsuzluklar
Müzik
Düzensiz aile hayatı
Motivasyon eksikliÄŸi
Olumsuz düşünceler
Konsantrasyon eşiğinin aşılması  Yazar. Seda ozlem
Editörün Notu:
Dikkat eksikliği her yaşta olabilen bir problemdir. Zaman ve iş planlaması yapmayan kişiler işleri bir birine karıştırması hiç birine odaklanamaması gibi. Bilgisayarların çoğu aynı anda bir kaç işlem yaparken ağırlaşır.
Bir insanda elinde 3-5 karpuzu aynı anda taşımakta zorlanabilir.
Bu nedenle başta kendimiz olmak üzere çocuk yada öğrencilerimize zamanı planlamayı öğretmeliyiz/öğrenmeliyiz.
Önceliklerimizi belirlemeliyiz. Dikkat geliÅŸim kitaplarıÂ
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.