Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, evde sağlık hizmeti uygulamasıyla 22 bin hastaya ulaşıldığını belirtti, yıl sonunda 100 bin hastaya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
{loadposition header}
SaÄŸlık Bakanlığı tarafından SaÄŸlıkta Dönüşüm Programı kapsamında yürütülen evde saÄŸlık hizmetlerine iliÅŸkin 1. Uluslararası Evde SaÄŸlık Hizmetleri Kongresi, Antalya’da baÅŸladı.
Tıp ve teknolojilerindeki önemli geliÅŸmeler ve hayat kalitesinin yükselmesiyle Türkiye’de de yaÅŸam süresinin arttığını belirten MüsteÅŸar Nihat Tosun, yaÅŸam süresinin uzamasıyla kronik hastalıkların görülme oranının da yükseldiÄŸini ifade etti.
Bu nedenle özellikle hastanelerdeki yatış sürelerinin maliyetleri artırdığını kaydeden ve evde bakılabilecek hastaların uzun süre hastanelerde yatmalarının, hastalarda ve onların yakınlarında sosyal ve psikolojik sorunlara da neden olduğunu belirten Tosun, şöyle konuştu:
”SaÄŸlık ihtiyacı olan her hasta, bir insandır ve sosyal çevresi vardır. Özellikle yataÄŸa bağımlı hastalar ve onlara bakan yakınları, duygusal, sosyal ve psikolojik açıdan da sorunlarla karşılaÅŸmaktadır. O yüzden evde saÄŸlık hizmeti her yönüyle ele alınmalıdır.”
TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN ”444 EV DE”
SaÄŸlıkta Dönüşüm Programı’nın verimli, kolay ulaşılabilir, hasta odaklı, hakkaniyetli, çalışanları gözeten bir anlayışla uygulandığını bildiren Tosun, ancak halen alınacak mesafe olduÄŸunu bildiklerini söyledi. Yaklaşık bir yıldır yaygınlaÅŸarak devam eden evde saÄŸlık hizmetleri nedeniyle hastalardan ücret alınmadığını ifade eden Tosun, hizmete eriÅŸimi kolaylaÅŸtırmak için Türkiye’nin her yerinden tek numara ile aranan ”444 EV DE” telefon hattının hizmette olduÄŸunu vurguladı.
Evde saÄŸlık hizmeti kapsamında mart ayı itibarıyla düzenli kontrolleri olan 22 bin hastaya ulaşıldığına dikkati çeken MüsteÅŸar Tosun, ”30 binin üzerinde hasta ile irtibat kuruldu. Ayda 40-50 bin ziyaret gerçekleÅŸtirildi. Yıl sonu itibarıyla 100 bin kayıtlı hastayı hedefliyoruz. Türkiye’de evde saÄŸlık hizmeti alma ihtiyacı olan 100 binin biraz üzerinde hasta olduÄŸunu tahmin ediyoruz” diye konuÅŸtu.
TBMM SaÄŸlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu BaÅŸkanı Cevdet Erdöl de son sekiz yılda saÄŸlıkta çok iyi düzenlemeler yapıldığını anlattı. Erdöl, ”Çok hayırlı hizmetler yaptık. Hastaneleri birleÅŸtirdik, aile hekimliÄŸine geçtik, genel saÄŸlık sigortasını hayata geçirdik, Özürlüler Kanunu’nu çıkardık. SaÄŸlıktaki dönüşümün önemli kilometre taÅŸlarını yerleÅŸtirdik. Artık rötuÅŸlara sıra geldi” dedi.
SAĞLIĞIN OLMAZSA OLMAZLARINDAN BİRİ
SaÄŸlık hizmetlerinde olmazsa olmaz öğelerden birinin evde bakım hizmeti olduÄŸunu ifade eden Erdöl, önceki yıllarda evinde bakıma ihtiyacı olanlara kurumsal bir bütünlük içinde yaklaşılmadığını savundu. Türkiye’de saÄŸlık hizmetlerinden memnuniyetin 2002’de yüzde 38 olduÄŸunu belirten Erdöl, bu oranın yüzde 73’e çıktığını, evde saÄŸlık hizmetinin yangınlaÅŸmasıyla oranın daha da artacağını kaydetti.
Sağlıklı Nesiller Derneği Genel Başkanı Enginer Birdal ise evde sağlık hizmetleri uygulaması ile Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler bünyesinde oluşturulan hizmet birimleri ve mobil ekipler tarafından yatağa bağımlı hastalar başta olmak üzere, ihtiyaç sahipleri hastalara kendi ev ortamlarında kaliteli, etkin, ulaşılabilir, sürekli ve güvenli sağlık hizmeti sunulduğunu bildirdi. Özellikle yaşlılığa bağlı hastalıklarda hastanede kalış sürelerinin uzadığına dikkati çeken Birdal, hastanedeki yatışın evdeki moral değeri vermediğine işaret etti. Birdal, şöyle devam etti:
”SaÄŸlık ve sosyal hizmetlerle uyumlu, çaÄŸdaÅŸ, ülke kaynaklarıyla karşılanabilecek evde saÄŸlık hizmetleri oluÅŸturmak istiyoruz. Manevi deÄŸerlerimizle diÄŸer ülkelerden daha iyi iÅŸ çıkaracağımızı düşünüyoruz. İnanç, kültür, deÄŸer olarak hastasına, yaÅŸlısına bakmak isteyen toplumumuzun profesyonellerini de devreye sokarak geliÅŸtirmesini istiyoruz.”
Evde sağlık hizmetleri uygulamasının ve sunulan hizmetlerin tanıtılması, değerlendirilmesi, geliştirilmesi amacıyla ilgili tarafların bir araya geldiği kongre, yarın sona erecek.
NTV
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.