İş Atölyesi Eğitimi
Atölye derslerinde uygun iş kollarında el yeteneklerini geliştirici, düşünce ve parmak koordinasyonunu sağlayıcı çalışmalar yaptırılır.
İş yaşamında üretici konumuna getirilebilmeleri için; paketleme, montaj, anahtar yapımı, su tesisatı çalışmaları ve makrame örgü gibi el becerileri kazandırılır. Bu çalışmalar sırasında kursiyerlerin ilgi yetenek ve ihtiyaçları dikkate alınmaktadır.
Makreme örgü uygulamalarında kursiyerlere nazarlık, çiçeklik, gazetelik, çanta, abajur, hamak, kemer, tabure ve sandalye örgüsü çalışmaları yaptırılmaktadır.
Bilgisayar EÄŸitimi
Bilgisayar eğitiminde amaç; hızla gelişen teknolojiden körlerinde yaralanmasını sağlamak, bilgisayar kullanmayı öğreterek meslek hayatlarında daha başarılı olmaları için yol açmak, meslek elemanlarının kendi mesleki çalışmalarını başkalarına ihtiyaç duymadan geliştirmelerine olanak tanımak ve bilgi kaynaklarına kolayca ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Ekran Okuyucu Program yardımıyla kursiyerlere bilgisayar eğitimi verilmektedir.
Rehabilitasyon Merkezinde verilen bilgisayar eğitimiyle körler bilgi kaynaklarına ulaşma özgürlüğüne sahip olurlar, ayrıca internet aracılığıyla da herkes ile iletişim kurabilmektedirler.
Telefon Santral Operatörlüğü
Digital ve manuel telefon santrallerinin kullanımları ile birlikte kursiyerlere doğru iletişim kurmanın kuralları öğretilmektedir. Yakın bir gelecekte görmezlerin telefon operatörlüğü ile bilgisayar eğitimini birleştirerek 21. yüzyılın hizmet sektörü olan CALL CENTER MÜŞTERİ TEMSİLCİLİĞİ eğitimi vermeye hazırlanılmaktadır.
Masörlük Eğitimi
Türkiye’de körlere masörlük eÄŸitimi veren ilk kurum Altı Nokta Körler Vakfı ve Rehabilitasyon Merkezi’dir. 5,5 aylık temel eÄŸitimden sonra, eÄŸitmenler tarafından uygun görülerek seçilen görmezler 1 yıl Masörlük eÄŸitimi almaktadırlar. Yaklaşık 1000 saatlik, teori ve pratiÄŸi içeren bir eÄŸitim programıdır bu.
“Zeki Akkök Masaj EÄŸitim Bölümü” 1998 yılında hizmete baÅŸlamıştır. EÄŸitimini baÅŸarıyla tamamlayan görmezlere SHÇEK / MİLLİ EĞİTİM BAKANLIÄžI tarafından onaylı Sertifikalar verilmektedir.
Masaj daha zinde olabilmenin, iyi bir sağlık seviyesine ulaşmanın ve bunu korumanın en kolay yollarından biridir. Doğuştan beri içimizde varolan davranışlardan biri de, ağrıyan omuzumuzu ovmak veya kasılmış şakağımızı okşayarak gevşetmektir. Başağrısı , uykusuzluk, gerginlik, stres, ağrı ve sızılarımızın tümünü teskin etmek için çoğu zaman bir basit araca ihtiyaç vardır; Ellerimiz.
Masajın temeli dokunmanın, son derece değerli olduğunu gösteren tıbbi kanıtların sayısı da artmaktadır.
Tensel temas ihtiyacımız çocukluk çağlarıyla sınırlı değildir. Tüm yaşamımızda sevgi, sıcaklık ve güven hissi çoğu zaman dokunma ihtiyacı ile beraberdir.
Altı Nokta Körler Vakfı Masaj Eğitim Programı ile amaçlanan;
Görme özürlü gençlere, kendilerine uygun ve başaracakları, yeterli eğitim vermek, bir meslek kazandırmak.
Geleceğini ve geçimlerini sağlamak
Yaşam güvenlerini pekiştirmek, toplum içinde hak ettikleri yerlerini almalarına yardımcı olmak. Yaşam ortamlarını zenginleştirmek.
İnsanlara hizmetle “YARDIMIN, KENDİNE YARDIM” olduÄŸu duygu ve görüşünü öğretmek.
Uygulamalı masaj eğitiminin yanısıra fizyoloji, ilkyardım, meslek ahlakı bilgilerini edindirmek, insan vücudunu tanıtmak ve dolayısıyla yaşam kalitelerini yükseltmektir.
Masaj Eğitim Programında teorik ve uygulamalı metodlar kullanılmaktadır. Öncelikle insan anatomisi tanıtılıp, iskelet üzerinde dokunsal uygulamalı çalışmalar ile kemiklerin ve omurun yapısı, eklemler, kas ve sinirlerin çıkış, bağlanış yerleri öğretilir. Fizyolojik açıdan iç organların yapısı ve işleyiş mekanizması anlatılır. Fonksiyonel anatomide, masaj uygulaması sırasında gerekli olan kasların fonksiyonları, çıkış, bağlanış yerleri teorik ve uygulamalı olarak işlenir.
Uygulamada; öğrenme süreci dahilinde teknik bilgilerin yanısıra hayat boyu kullanabilecekleri bilgiler de verilmektedir. İlkyardım ve meslek ahlakı (deontoloji) da bunların başında yer almaktadır. İlkyardım konuları ile öğrencinin hem kendisine, hem çevresine faydalı olabilmesi, gerektiÄŸi anda gereken müdahaleyi yapabilmesi saÄŸlanmaktadır. Öğrenci gördüğü ‘deontoloji’ dersi ile, mesleÄŸine saygı duymayı, kurs bitiminde saÄŸlanacak istihdamla, iÅŸ hayatında nasıl davranması gerektiÄŸini öğrenmektedir.
12 Aylık kurs süreci sonunda öğrenciler öğrendikleri bilgiler doÄŸrultusunda teorik ve uygulamalı sınavlara tabii tutulurlar. BaÅŸarılı oldukları takdirde ‘Kurs Bitirme Sertifikalarını’ almaya hak kazanırlar. 2 aylık süre ile hastanelerin fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde, spor kulüplerinde ve otellerin spor merkezlerinde staj yapmaktadırlar. Staj süresi bitiminde yine aynı alanlarda iÅŸ bulmaları saÄŸlanmaktadır.
ALTI NOKTA KÖRLER VAKFI’nda bu eÄŸitimin yanısıra; saÄŸlık ve günlük yaÅŸamı dinç tutmak için Uzman masörler tarafından hijyenik ve sakin bir ortamda, son derece ekonomik fiyatlarla isteyenlere Klasik Dinlenme Masajı hizmeti sunulmaktadır.
Bugüne kadar başarı belgelerini alan 46 görmez masörden 40 tanesi hastahane, huzurevi ve kaplıcalarda, 4 tanesi de vakıf kadrosunda yardımcı masör eğitimcisi olarak istihdam edilmişlerdir.
DJ’lik EÄŸitimi
Çağın geliÅŸen koÅŸullarına uygun olarak görmez kursiyerlerimize yeni istihdam olanakları saÄŸlamak ve yeteneklerini geliÅŸtirmek amacıyla vakfımız tarafından bir çok proje sürdürülmektedir. Bu kapsamda Haziran-Temmuz-AÄŸustos 2005 Yaz Döneminde Vakıf Kurucu Üyesi MİLLİYET GAZETECİLİK A.Åž. KuruluÅŸlarından Kanal D Radyo’larında RADYO PROGRAMCILIÄžI – DJ’LİK EĞİTİMİ Pilot çalışması baÅŸlatıldı. Kursiyerlerimiz, 1 ay süren temel eÄŸitimin yanısıra 2 aylık staj programlarını baÅŸarıyla tamamlayarak kendi program demolarını oluÅŸturdular.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.