ÖĞRENME KURAMLARI
{loadposition header}
Öğrenme Kuramı: Öğretim etkinliğine kavramsal temel oluşturacak şekilde sunulmuş öğrenme ilkeleri bütünüdür.Öğrenme kuramları,Öğrenmeyi amaçlamak için özellikle üzerinde durdurdukları süreçlerin özelliklerine göre 3grupta toplanabilir..
1.     .Bilişsel yaklaşım
.2.     .EtkileÅŸimci yaklaşım…     .Davranışsal yaklaşım .
1.     .Bilişsel yaklaşım: Öğrenmenin meydana gelmesinden sorumlu bilişsel süreçleri açıklamaya çalışmaktadır.Geştalt kuramı,bilgi-işlemleme kuramı ve güdüleme kuramı.
.2.     .EtkileÅŸimci yaklaşım: BiliÅŸsel süreçler ile çevre arasındaki iliÅŸkileri açıklamaya çalışmaktadır. Piaget’in zihinsel geliÅŸim kuramı ve Bandura’nın gözleyerek öğrenme kuramı...   Â
.Davranışsal yaklaşım: Gözlenebilir ve ölçülebilir davranışlar ile gözlenebilir ve ölçülebilir çevresel özellikler (uyaranlar) arasındaki ilişkileri açıklamaya çalışmaktadır.Klasik koşullanma ve edimsel koşullanma.
PİAGET’İN ZİHİNSEL GELİŞİM KURAMI
 Öğrenme: BiliÅŸsel geliÅŸim sürecinin bir sonucu olarak düşünme ve bilgi daÄŸarcığında meydana gelen geliÅŸmelerdir.Â
Bilişsel gelişim: Bireyin doğuştan getirdiği özellikler ile çevrenin etkileşimi sonucu gelişir. Bilişsel gelişim sürecinde.niceliksel değil niteliksel değişiklikler oluşur.Yetişkinlerin düşünce süreçleri çocuklardan daha fazla değil daha farklı şekilde çalışmaktadır.  Zihinsel yapı:Refleks, duyumlama ve algılama.
Zihinsel Yapılar | ||
Davranışsal Yapılar | İçsel Yapılar | |
Refleksler | Duyulmama | Algılama |
 Çocuk çevresiyle etkileşimde bulundukça,doğuştan getirmiş olduğu refleksler dışındakizihinsel yapılarda değişikler olur ve yeni zihinsel yapılar geliştirir.Zihinsel iİşlev: Yeni zihinsel yapılar,zihinsel işlevler aracılığıyla gelişmektedir.
Zihinsel işlevler:Çevresiyle etkileşimde bulunmak için doğuştan getirmiş olan ve zihinsel gelişim boyunca değişmeden kalan özelliklerdir.
Zihinsel İşlevler | ||
Örgütleme | Uyum Sağlama | |
Özümleme | Uyuşma |
Örgütleme:Bakma, itme ,uzanma,alma gibi basit zihinsel yapıların bir araya gelmesiyle karmaşık bir zihinsel oluÅŸmasıdır.ÖrneÄŸin:topu itere karkasındaki oyuncaÄŸa ulaÅŸması.Birbirinden bağımsız zihinsel yapıların örgütlenmesiyle daha üst düzeyde yeni bir zihinsel yapı oluÅŸur. ÖrneÄŸin, Zamanla olgunlaÅŸma ve yaÅŸantılara baÄŸlı olarak itme ve uzanmayı içeren daha üst düzeyde bir zihinsel yapıya sahip olur ve topu iterek oyuncaÄŸa uzanıp eline alabilir.Â
Uyum saÄŸlama:Organizmanın nesne ve olaylara iliÅŸkin edindiÄŸi bilgileri iÅŸlemle yerek dış dünyaya uyum saÄŸlamasıdır.Uyum saÄŸlama; özümleme ve uyuÅŸma adı verilen iki özellik arasında kurulan denge sonucu gerçekleÅŸir.Â
Özümleme:Çocuğun daha önce kazanmış olduğu bir zihinsel yapıyı-eylem yada düşünceyi çevresindeki yeni nesne ve olaylara uygulamasıdır.
 Uyuşma:Organizmanın kendisini değişen çevresel özelliklere uydurmasıdır. Dengeleme:Özümleme ve uyuşma arasında sağlanan denge sonucunda yeni zihinsel yapılar kazanma sürecidir.
ZİHİNSEL GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER
 .1.     .Olgunlaşma: Organizmanın genetik olarak programlandığı biçimde değişerek belli görevleri yapmak için hazır hale gelmesidir..
2.     .Çevresel Etmenler:.a.     .Deneyim.b.     .Toplumsal aktarma.c.     .Dengeleme.
1.     .Deneyim: Çocuğun çevre üzerinde eylemde bulunması keşfetmesi,gözlem ve deney yapması yada bir problem üzerinde etkin biçimde düşünmesidir..
2.     .Toplumsal aktarma: Çocuğun çevresindeki kişilerden dil aracılıyla bir şeyler öğrenmesidir. ..     .
Dengeleme: Dış dünya ya iliÅŸkin yapılan soyutlamalarla dış dünyada gözlenenler arasında meydana gelen zihinsel çeliÅŸkinin ortadan kalkması ve yeni bir dengenin kurulmasıdır.Â
ZİHİNSEL GELİŞİM 4 DÖNEME AYRILIR
.1.     .Duygusal-devinimsel dönem.2.     .İşlem öncesi dönem..     .Somut iÅŸlemler dönemi.4.     .Soyut iÅŸlemler dönemi Piaget’e göre bilgi öğretilmez,bilgi çocuÄŸun kendisi tarafından oluÅŸturulur.Öğretmenin görevi ise bu oluÅŸumu olanaklı kılacak ortamlar hazırlamaktır.   Â
GAGNE’NİN ÖĞRENMENİN KOŞULLARI KURAMI
 Gagne’ye göre gelişimin temeli öğrenmedir. Öğrenmenin gelişmeye katkısı şekilde olmaktadır..1.     .Genelleme.2.     .Bileşke .
1.     .Genelleme: Öğrenilen bir özelliğin pek çok duruma genelleyebilmesidir. Örneğin; İşlem yapabilmesi. .
2.     .Bileşke: Öğrenilen bir özelliğin ,başka özelliklerin öğrenilmesine zemin hazırlamasıdır. Örneğin; Toplama işlemi ,diğer işlemlerin öğrenilmesine zemin hazırlar.
Gagne’ye göre öğrenme 4 aşamadan oluşur
.a)     .Öğrenmeye hazırlık.·         .Dikkati yöneltme.·         .Öğrenme amacına ilişkin beklenti.·         .Ön bilgi ve becerilerin hatırlanması .
b)     .Edinim ve yerine getirme.·             .Uyaranların seçilerek algılanması ve kısa dönemli belleğe kaydedilmesi.·             .Gerekli bilgilerin uzun dönemli belleğe kaydedilmesi.·             .Gerektiğinde uzun dönemli bellekteki bilgilerin hatırlanması ve   kullanılması.·             .Öğrenme amacının ne ölçüde gerçekleştiğine ilişkin dönüt sağlanması. .
c)     .Kalıcılık   Ve Â
 4. Genelleme.·             .Öğrenmeyi değerlendirme.·             .Öğrenmenin yeni durumlara uygulanması
BANDURA’NIN GÖZLEYEREK ÖĞRENME KURAMI
Bandura’ya göre,bireyler çevrelerindekilerin davranışlarını ve bu davranışların sonuçlarını gözleyerek pek çok beceriyi öğrenebilmektedirler.Gözleyerek öğrenme ,tıpatıp taklit etmek değildir. Gözlemci;.d)     .Gözlediği davranışlara ilişkin çeşitli bilgileri toplar..e)     .Bu bilgileri kendince değerlendirerek ve bazılarını seçerek davranışları gerçekleştirir. Bandura’nın kuramı 3 ögeden oluşur. 1- MODEL: Bireyde bir etkinliğin başlamasına yol açan çevresel özelliktir..·         .Canlı model,kendisi gözlenebilen modeldir..·         .Sembolik model,kendisinin değil de resminin ya da video kaydının,gözlenebildiği modeldir..·         .Sözel model,kendisi ile ilgili sözel bilgi aktarılan modeldir.
 2- DAVRANIŞIN SONUÇLARI: (pekiştirme ve ceza) O davranışın ilerde yapılıp yapılmayacağını belirler.3 çeşit pekiştirme vardır.
Doğrudan pekiştirme: Bireyin sergilediği davranışın pekiştirilmesi
Dolaylı pekiştirme: Bireyin gözlediği modelin davranışlarının pekiştirilmesi.İçsel pekiştirme: Bireyin kendi kendini pekiştirmesi.
3- BİLİŞSEL SÜREÇLER: Bireyin belli davranışları gerçekleşmelerinde etkili olan bilişsel süreçtir.
Bunlar:Dikkat: İlgi ve gereksinimlerine uygun olması,dikkat için önemlidir.Bellek: Belleğe kaydedilmeyen gözlemler ilerde kullanılamaz.Devinsel üretim: Bilgilerin düzenlenmesi.Güdülenme: Pekiştirme beklentisi. Bandura,karmaşık becerilerin öğrenilmesi için bunların yanı sıra 2öğeye daha gerek olduğunu belirtir.
1. KiÅŸisel yetenek algısı: KiÅŸinin belli bir konuda kendisini ne derece yeterli algıladığıdır.KiÅŸisel yetenek algısı bireyi 3 ÅŸekilde etkiler..·         .Hangi davranışların etkinliklerin seçileceÄŸini belirler..·         .Bireyin davranışlarının etkinliklerinin niteliÄŸini belirler..·         .Zorunlu durumlardaki ıslarlığı belirler.Â
2. Özdenetim sistemi: Bireyin kendisinin amaç saptaması,ölçüt kayması ve değerlendirme yapmasıdır.
SKINNER’İN EDİMSELSEL KOŞULLANMA KURAMI
Skinner’a göre öğrenme ,davranışlarda meydana gelen değişiklerdir.Edimsel koşullanma kuramının temel varsayımları şunlardır.  1. Davranış değişikliği (öğrenme): Çevresel değişikliği bağlı olarak gerçekleşir.Davranışı,davranış öncesinde yer alan ve davranışı izleyen çevresel olaylar biçimlendirir..2. Edimsel koşullanma:İçsel süreçlerin varlığını kabul eder.ancak inceleme alanının dışında bırakır.3. Refleks tepkiler dışındaki tüm insan davranışlarardır.Öğrenme ilkelerine göre yapılacak düzenlemelerle,toplumsal ortamlarda ve eğitim ortamlarında,olumlu davranışları artırıp,olumsuz davranışları azaltmak olasıdır.4. Davranış ve çevre ilişkilerini bilimsel olarak açıklayabilmek için,davranış ve çevre özelliklerinin fiziksel(gözlenebilir ve ölçülebilir )terimlerle tanımlanması gerekir.5. Davranış ve çevre ilişkisini açıklayabilmek için,davranış öncesi ve davranış sonrası uyaranlar ile ,davranışın oluşum sıklığını gözlemek ve kaydetmek gerekir.
UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ(UDA)APPLİED BEHOUR ANELYSİS(ABA)                Uygulamalı davranış analizi,edimsel koşullanma kuramının öne sürdüğü davranış ilkelerini kullanarak,toplumsal açıdan önemli davranışları değiştirmeyi amaçlayan disiplindir.Davranış ilkeleri: Davranışı yöneten kurallardır.Davranışsal yöntemler: Davranış ilkelerine dayalı olarak geliştirilmiş davranış yöntemive öğretim yöntemleridir.Uygulamalı davranış analizi: bireysel farklılıklar dikkate alınarak kullanılmak üzere geliştirilmiş bir yaklaşımdır.
UDA(ABA)’NIN ÖZELLİKLERİ
1. Uygulamalılık 2. Davranışsallık3. Analitiklik4. Teknolojiklik 5. Kavramsal olarak sistematiklik.6. Etkililik7. Genellenebilirlik. 1.
UYGULAMALILIK: Davranışın toplumsal açıdan önemli olması ve ivedilik taşımasıdır.Uygulamalılık uygulamalı araştırmaların bir özelliğidir.
ARAÅžTIRMALAR |
||
Temel araştırmalar | Uygulamalı araştırmalar | |
 .·     .Buluş yapılır. .·     .Davranışla ilişkisi olduğu düşünülen herhangi bir değişken araştırılır |  .·     .Uygulama yapılır .·     .Üzerinde çalışılan davranışı geliştirmekte olan değişkenler araştırılır. | |
YEMEK YEME |
||
 .·     .Yemek yemek ile metabolizma arasındaki ilişkiyi araştırmak. |  .·     .Çok/ hiç yemek yemeyenlerin davranışlarını kontrol altına almak | |
DÜĞMEYE BASMA |
||
 .·     .Fiziksel olgunluk,Kas geliÅŸimi vb nedenlerle incelenir. |  .·         .Bireyin bir davranış yada beceriyi yerine getirmesi için gerektiÄŸi zaman araÅŸtırılır <!–[if !supportMisalignedColumns]–> | |
 . |
 Uygulamalı araştırmaları değerlendirmek üzere sorulabilecek ilk soru ‘bu davranış yada uyaran birey için ne derecede (ivedilikle) önem taşımaktadır? sorusudur.
2. DAVRANIÅžSALLIK
Davranışın, davranışsal ifadelerle gözlenebilir ve ölçülebilir olarak tanımlanmasıdır.  Davranışsallık 3 noktada özetlenebilir.1. Her hedef davranış belirlenmeli ve bu hedef davranışta değişiklik planlanmalıdır.2. Davranış mutlaka ölçülebilir olmalıdır.3. Çalışma süresinde davranışta bir değişiklik gerçekleştiyse,uygulamacı kimin davranışının değiştiğini incelemelidir.
3. ANALİTİKLİK
Çevresel olayların davranışın gerçekleÅŸmesi yada gerçekleÅŸmemesinden sorumlu olduÄŸunu inandırıcı biçimde ortaya koymasıdır.UDA uygulamacı mutlaka iÅŸlevsel iliÅŸki aramalıdır.İşlevsel iliÅŸki: DeÄŸiÅŸkenler arasındaki neden – sonuç iliÅŸkisidir.a- Davranış öncesi olaylarla davranış arasında,b- Davranış sonrası olaylar ile davranış arasında olabilir.
4.TEKNOLOJİKLİK
Uygulamanın bir baÅŸkası tarafından kolayca anlaşılarak aynı biçimde uygulamasını saÄŸlayacak açıklıkta betimlenmesidir.Bir çalışmanın teknolojik olarak betimlenip betimlenmediÄŸini anlamanın en iyi yolu yapılan çalışma konusunda eÄŸitim almış bir kiÅŸinin o çalışmayı okuyarak benzer biçimde çalışmayı yürütmesinin saÄŸlanmasıdır.Â
5. KURAMSAL OLARAK SİSTEMATİKLİK                Sistematik biçimde kavramsal bütünlük oluşturularak anlaşılırlığının kolaylaştırılmasıdır.
 6. ETKİNLİLİK                Değiştirilmesi ya da kazandırılması hedeflenen davranışta değişiklik yaratan gücün ortaya konmasıdır.
7. GENELLENEBİLİRLİK               Değişikliğin araştırma dışındaki ortamlarda, kişilerle ya da araç – gereçlerle süregelmesidir.
ÖĞRENME-ÖĞRETME – ÖĞRETİM
 ÖĞRENME: Deneyimler sonucu insan davranışlarında görülen kalıcı deÄŸiÅŸiklerdir.KiÅŸide yorgunluk ,heyecan yada olgunlaÅŸma sonucu olan deÄŸiÅŸiklikler öğrenme deÄŸildir.Â
ÖĞRETME: Öğrenmeye yol açan sistematiklik içermeyen çevresel özelliklerdir. Örneğin:bir çocuk akranlarını gözleyerek ‘uygun sınıf içi davranışlar’ edinebilir.Normal gelişim gösteren bireyle ,sistematik olmayan öğretme ortamlarından çoğu durumda yarar sağlayabilirler.Ancak orta ve ileri derecede zihinsel özürlü bireyler için ;.
1-             .Yapılandırılmış öğretim ortamları hazırlamak.
2-             .Bu ortamları sistematik biçimde sunmak gerekmektedir.
 ÖĞRETİM: Uyaran kontrolünün kurulmasının / geçişinin sağlanması anlamına gelmektedir. Öğretim; yeni ve/ veya farklı uyaran durumlarında çocuğun tepkide bulunmasını sağlamak için deneyimler organize etmektedir.
ÖĞRENMENİN ÖZELLİKLERİ1). Öğrenme: Birey davranışının ,öğretimden sonra deÄŸiÅŸiklik göstermesidir.            Â
Davranış: İki ya da daha fazla kişi tarafından güvenilir olarak gözlemlenebilen ve ölçülebilen, belli bir başlangıcı ve bitişi olan, tekrarlanabilen devinsel özelliklerdir.
DAVRANIÅžLAR | |
Tek Basamaklı | Zincirleme |
Başlangıcı ve sona erişi, kolayca ayırt edilebilen davranışlar. Örnek: Nesne ismi söyleme, tabela oku ma, düğmeye basma | Birkaç davranışın bir araya gelerek daha karmaşık bir davranışı oluşturmasıdır. Örnek: Pazar veya marketten alışveriş yapma, çamaşır yıkama |
 2). Öğretimde belirgin olarak, üzerinde durulan bir davranış vardır. Hedef davranış dört biçimde belirlenebilir.a). Mümkün olan durumlarda davranış değişikliği sağlanacak ya da öğretim yapacak kişi ile görüşerek bilgi edinme,b). Davranış değişikliği sağlanacak yada öğretim yapılacak kişinin çevresinde yer alan önemli kişilerle (anne-baba-öğretmen-akran)görüşerek bilgi edinme.c). Çeşitli testler uygulamad). Doğrudan gözlem yoluyla bilgi edinme.Hedef davranış belirlendikten sonra,bu davranışta ne gibi değişiklik yapılacağına (arttırma,azaltma, ya da ortadan kaldırma) karar verilir.
3). Öğretimle uyaran kontrolü sağlanır.
Uyaran kontrolü: Bir uyaranın ortamda bulunması durumunda bireyin hedef davranışı sergilemesi:bu uyaranın ortamda bulunması durumunda ise hedef davranışı sergilememesi olarak tanımlanır.Uyaran kontrolü davranışı kontrol eden varlığında davranışın tutarlı olarak sergilenmesidir. Örneğin: Ayakkabı giyme deneyimi olmayan bir çocuk bunu yerine getiremez. Öyleyse,bir davranış uyaran kontrolü altına alınması ayrımlı pekiştirme ’yoluyla sağlanır.
 Ayrımlı pekiştirme: Hedef uyaranın ortamda bulunduğu durumda sergilenen istendik davranışın pekiştirilmesi,hedef uyaranın ortamda bulunduğu durumda yapılan davranışın pekiştirilmesi olarak tanımlanır.Ortamda uyaran olduğu halde davranış sergilenmiyorsa ,uygulamacının bazı taktik stratejileri kullanması gerekir.Bu stratejilere genel olarak ‘’uygulamacı yardımı ‘’denir.Uyarıcı ip uçları kullanarak hedef uyaranın olduğu durumlarda davranışın oluşumunu sağlamaya çalışır.Ve böylece sergilenen. davranışa bağlı olarak pekiştireç sunarİpucu zamanında ortadan kaldırarak davranışın sadece uyaranın varlığında sergilenmesi sağlanmaya çalışılır.
Bu yaklaşıma ‘’yanlışsız Öğretim ‘’denir. Bireylerin davranışı ,önceleri ipucu ile birlikte sunulan hedef uyaranla sergilemesi beklenir. Ve zamanla davranışın sadece hedef uyaranın olması durumunda sergilenmesi(uyaran kontrolü transferi) sağlanır.Bu açıklamaya göre öğretim, önce uyaran kontrolünü kurmak / sağlamak; daha sonra ise uyaran kontrolü transferini sağlamaktır.
ÖĞRENMENİN AŞAMALARI VE DAVRANIŞSAL AMAÇ YAZMA
Davranışsal amaç yazarken:
1- Hedef davranıştaki deÄŸiÅŸiklik öğretmende deÄŸil ,öğrencide gerçekleÅŸecek ÅŸekilde ifade edilmeli.Örnek:L Yangın anın da güvenliÄŸin öğretilmesi.J Öğrencinin sınıfa girdiÄŸinde ‘günaydın’ demesi.Â
2-Hedef davranış gözlenebilir ve ölçülebilir olması yazılabilir olması.Örnek:L öğrenci selamlaşma becerisini öğrenir.J Öğrenci sınıfa girdiğinde ‘günaydın’ der. 3- Bireyin yapmaması gerektiği değil ,ne yapması gerektiğini belirtilmelidir.Örnek:LAyşe 30 dakika boyunca yanındaki arkadaşına tükürmez.JAyşe 30 dakika boyunca yanındaki arkadaşına tükürmeden oturur. Normal gelişim gösteren bireyler pek çok beceri ve davranışı herhangi bir sistematik öğretim olmaksızın günlük yaşam akışı içinde öğrenirler.Özel gereksinimli bireylerin,özellikle zihin özürlü bireylerin öğrenebilmeleri için sistematik öğretim almaya gereksinimleri vardır.Bu öğretimin tüm öğrenme aşamaları boyunca devam etmesi gerekir Orta ve ileri derecede zihin özürlü bireylere öğrenim sunma amacı.1- Toplumsal yaşamda işlevde bulunmalarına yardım etmek.2- Özürlü bireylerin ,gerekse ailelerin belirlediği yaşam kalitesine uygun gelişme göstermelerini sağlamaktır.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.