OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.

Ana Menü

Faydali Olmasi Dilegi ile...:
Çocuklarda nörolojik gelişim Yazdır


Büyüme ve geliÅŸmenin seyrindeki sapmalar, ciddi tıbbi bozuklukların önemli göstergeleri olabilir. Anne babalar bir sorundan kuÅŸkulanmadıkları zaman bile, sıklıkla birÅŸeylerin yanlış olduÄŸunu gösteren ilk ip uçlarını verirler. Her saÄŸlam çocuk izlenmesinde doÄŸru boy ve ağırlık ölçümleri yanı sıra yaÅŸamın ilk yılında her muayenede baÅŸ çevresi ölçümleri yapılmalıdır. Düzenli ve birbirlerini izleyen ölçümler tek ölçümlerden çok daha yaralıdır, çünkü belirli bir çocukta saptanan deÄŸerler normal sınırlar içinde olsa bile çocuÄŸun kendine özgü büyüme grafiÄŸinden sapmalar belirlenebilir.

Çocukların boy, tartı ve baÅŸ çevresi deÄŸerlerinin izlenmesiyle büyüme deÄŸerlendirilirken, sosyal davranışların ve nörolojik ( sinir sistemi ile ilgili ) deÄŸiÅŸikliklerin takibi, normal geliÅŸme sürecinden sapmaları çok geç olmadan tespit etmek için yararlıdır. Buna göre, büyüyen çocuÄŸun deÄŸiÅŸik yaÅŸlarda sergilediÄŸi kimi davranış ve becerilerin yaÅŸa uygunluÄŸu deÄŸerlendirilerek, normalden sapmalar varsa daha ileri araÅŸtırmalar yapmak için harekete geçilmelidir.

Aynı yaÅŸtaki çocukların tartı ve boy deÄŸerleri tıpatıp aynı olamayacağı gibi, aynı nörolojik geliÅŸim özelliklerini sergilemezler. Bu nedenle yaÅŸa uygun beceriler deÄŸerlendirilirken, her bir çocuÄŸun istenen tüm hareketleri yapması beklenmez.


1. Ay
Oturur durumdayken başını arasıra dik tutar. Yüzükoyun yatırıldığında başını kaldırabilir. Seslere tepki gösterir.


2. Ay
Oturtulunca başını dik tutabilir. Yüzükoyun yatırılınca hem başını hem de omuzlarını kaldırabilir. Hareket eden cisimleri gözleriyle izleyebilir. Annesinin kendisiyle konuÅŸmasına gülümser ve ses çıkararak yanıt verir.


3. Ay
Yüzükoyun yatırıldığında kollarına dayanarak doÄŸrulabilir. Hareket eden cisimleri başını çevirerek izler. Eline verilen çıngırakla oynayabilir, ancak düÅŸürürse alamaz. "A-gu" sesleri çıkarabilir.


4. Ay
Elleriyle oynar. Elleriyle nesnelere uzanır, ancak yakalayamaz. Eline verilen kalemi tutabilir. ÇaÄŸrılınca dönüp sesin geldiÄŸi yöne bakar. Kahkaha ile güler.


5. Ay
Yattığı yerde yuvarlanıp ters döner, oturtulurken saÄŸa sola sallanır. Eliyle uzandığı nesneleri yakalar. Ayağını aÄŸzına götürebilir. Aynada kendisini görünce güler, sevinir.


6. Ay Destekle oturabilir. Eline verilen kaşıkla masaya vurur. SevdiÄŸi ve sevmediÄŸi yiyeceklere tepki gösterir. Yabancıları ayırt edebilir. "Cee !" yaparak oynar.


7. Ay
İki elinde de birer nesne tutabilir. Nesneleri bir elinden diÄŸerine aktarabilir. Verilen herÅŸeyi aÄŸzına götürür. Kendi kendine bisküvi yiyebilir. Aynadaki görüntüsünü tutmak ister.


8. Ay
Kısa bir süre desteksiz oturabilir. EÅŸyaları yere atarak oynar. İki heceli sözcükler söyleyebilir.


9. Ay
Uzun süre yalnız başına oturabilir. Bir yere tutnarak ayakta durabilir. BaÅŸ parmak ve iÅŸaret parmağı arasında küçük bir nesneyi tutabilir. "Anne, baba" gibi iki sözcük söyleyebilir.


10. Ay
Yatarken kendi kendine oturur duruma geçebilir. Yardımsız ayaÄŸa kalkabilir. El çırpar el sallar. Giyidirilirken yardımcı olur. Bardaktan su içebilir. İşittiÄŸi sözleri yinelemeye çalışır.


11. Ay
ÇeÅŸitli nesneleri kaplar içine koyabilir. Basit emirleri anlamaya baÅŸlar.


12. Ay
Elinden tutulunca yürüyebilir. Çevresindekileri güldüren davranışlarını tekrarlar. Kitaplardaki resimlere ilgi gösterir. İstenince öper.


13. Ay
Kalemle çizgi çizebilir. Bir elinde iki ayrı nesne tutabilir.


15. Ay
Yardımsız yürüyebilir. Elinden tutulduÄŸunda merdiven çıkabilir. İki küpü üst üste koyabilir. Ayakkabılarını çıkarabilir. 6-7 sözcük söyleyebilir.


18. Ay
Sendeleyerek koÅŸar. Kendi kendine sandalyeye çıkarak oturabilir. Üç küpü üst üste koyabilir. Kaşık kullanabilir. Bir kitabın sayfalarını karıştırabilir. 8-10 sözcük söyleyebilir. Kakasını söylemeye baÅŸlar.


21. Ay
Kendi kendine merdiven çıkabilir, elinden tutulduÄŸunda inebilir. 5-6 küpü üst üste koyabilir. Bedeninin çeÅŸitli parçalarını göstebilir. İki sözcüklü tümceler kurabilir.


2 YaÅŸ
Kendi kendine merdiven inebilir. Topu atabilir, tekme vurabilir. 7-8 küpü üst üste koyabilir. Çorap ve ayakkabılarını giyebilir. ÇiÅŸini haber vermeye baÅŸlar.


2,5 YaÅŸ
Ayaklarını birer birer kullanarak merdiven inip çıkabilir. 9 küp üst üste koyar. Kapalı ÅŸekil çizer.


3 YaÅŸ
Üç tekerlekli bisiklete biner. Daire ÅŸeklini kopya eder. Yaşını ve cinsini bilir.


5 YaÅŸ
Sek sek oynar. Üçgen çizer, dört renk bilir. Ona kadar sayar. Giyinip soyunur. ÇoÄŸul ifadeler kullanabilir. 6 kısımlı adam çizer.

 

Yorum ekle

Güvenlik kodu
Yenile


SEO by AceSEF
Siteni Ekle
google-site-verification: google09bd85cd605c77e7.html