|
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
ÖÄŸrencinin yetersiz yönleri kadar yeterli yönleri de bilinmelidir.
Normal sınıf içinde tek bir yetersizlik türüne yönelik yerleÅŸtirme yapılmalıdır.
EÄŸitim okulda olduÄŸu kadar okul dışı ortamlarda da devam ettirilmeye çalışılmalıdır.
Çocuklara baÅŸarabilecekleri görevler verilmeli baÅŸarılar ödüllendirilmelidir.
ÇocuÄŸun güvenini, kiÅŸiliÄŸini, ilgisini sarsacak sözlerden kaçınılmalıdır.
ÇocuÄŸu normal hale getirmek deÄŸil de yeteneklerini en iyi ÅŸekilde kullanmalarını saÄŸlamak en önemli hedef olmalıdır.
Yapılan etkinlikler bireyin duyu kalıntısına hitap edecek şekilde planlanmalıdır.
Ders konularının analizleri yapılmalı konular parçalara ayrılmalıdır.
Sosyal, kültürel, iÅŸ ve meslek eÄŸitimi çalışmalarına ağırlık verilmelidir.
Her aÅŸamada çocuklar güdülenmeli ve teÅŸvik edilmelidir.
Yetersizlik ne olursa olsun bireyi olduğu gibi kabul etmek esas alınmalıdır.
Çalışmalarda aile ve yakın çevresinin desteÄŸi alınmalıdır.
ÖÄŸrencinin öÄŸrenciye rehberlik etmesine yer verilmelidir.
Etkinlikler sonucunda çocuÄŸa geri bildirimler verilmeli, geldiÄŸi durum hakkında bilgiler verilmelidir.
Çalışmalar sürekli gözlenmeli kayıt edilmeli ve durum hakkında aileye açıklamalar yapılmalıdır.
Sınıflarda 15 öÄŸrenciye 1 kaynaÅŸtırma öÄŸrencisi planlanmalı zorunlu olmadıkça birden fazla öÄŸrenci alınmamalıdır.
Her kaynaÅŸtırma öÄŸrencisi için ayrı bir B.E.P hazırlanmalıdır.
En iyi öÄŸretim bireyselleÅŸtirmeden toplumsallaÅŸtırmaya, somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene, yakından uzaÄŸa doÄŸru giden yoldur.ÖÄŸretmenlerin öÄŸrenciye sunacakları bilgi alanlarını bu eÄŸitim ilkelerine göre düzenlemeleri yararlı olacaktır.
ÖÄŸrenmenin verimini artırmak için, sözel yöntemin yanında gözlem, deney, modelleÅŸtirme, problem çözme, soru- cevap, tartışma, grup çalışması vb. öÄŸretim yöntemlerinin de kullanılması uygun olacaktır.
En iyi öÄŸrenilen ÅŸeyler kendi kendine yaparak ve yaÅŸayarak öÄŸrenme durumuyla ortaya çıkar. ÖÄŸretmen bu yöntemi tüm etkinliklerin temeline almalıdır. YaÅŸantı, dramatize, gösteri yöntemlerinin kullanılmasına özen göstermelidir.
ÖÄŸretim etkinliklerinde görsel- iÅŸitsel materyaller kullanılması uygun olur. Çünkü öÄŸrenme iÅŸlemine katılan duyu organlarının sayısı ne kadar çoksa öÄŸrenme o kadar iyi, unutma o kadar geç olacaktır.
ÖÄŸrenciler düÅŸük not aldıkları zaman öÄŸretmenler öÄŸrenciler hakkında önyargı beslememeli onlara karşı ilgi ve güvenini yitirmemelidir.
ÖÄŸretmen ders anlatırken öÄŸrenci ile sürekli göz iletiÅŸiminde bulunmalıdır.
Göz iletiÅŸimi hem sınıfın denetiminde hem de derse karşı uyanık ve dikkatli tutmada etkili bir yöntemdir.
ÖÄŸrencilerin ilgi, ihtiyaç ve olgunluk düzeyleri ve bazı özelikleri dikkate alınarak en uygun pekiÅŸtireçler seçilmeli ve bunlar baÅŸarıyı ödünlendirici olarak kullanılmalıdır
Olumsuz davranışlardan çok olumlu davranışların, yetersizliklerden çok çocuÄŸun yeterli yönlerinin görülüp pekiÅŸtirilmesi daha uygun bir yöntemdir.
|